תקופת ההיריון מביאה איתה שינויים רבים באורח חייכם כזוג – ובמיוחד באורח חייה של האישה ההרה. החל מדברים חיצוניים כמו הבגדים החדשים שעליה ללבוש ועד לשינויים עמוקים באורח המחשבה: האחריות שלה על התינוק שעתיד להיוולד.
מעבר לכך, ישנם גם כמה שינויים חשובים במרכיבי התזונה הנחוצים לאישה בהיריון – על מנת להבטיח התפתחות תקינה ובריאה של התינוק. סיכמנו עבורכם עצות חשובות שצריך לדעת על תזונה נכונה במהלך ההיריון.
מה כדאי להוסיף לתפריט?
העיקרון החשוב שאישה בהיריון צריכה לדעת הוא שהיא כבר לא אוכלת רק בשביל עצמה: בתוכה גדל תינוק קטן ורעבתן שצריך לקבל שלל רכיבים תזונתיים. לכן, באופן טבעי היקף המזון שצורכת האישה ההרה יגדל משמעותית – וגם רכיבי המזון ישתנו.
מספר רכיבים תזונתיים מסוימים חשובים במיוחד להתפתחות התינוק: ברזל, סידן, חומצה פולית, ויטמינים ומינרלים. לעיתים קרובות יהיה צורך בלקיחת תוספי תזונה מסוימים – אך את ההחלטה על לקיחתם יש לקבל רק תוך התייעצות עם גורם רפואי מוסמך.
מבחינת תפריט התזונה היומיומי, מומלץ להוסיף לתפריט את המוצרים הבאים: בשר רזה ותרד (בשביל אספקת הברזל), ביצים (בשביל החלבון והוויטמינים), אגוזים (בשביל חלבון ושומן), מוצרי חלב (מפוסטרים בלבד, הם עשירים בסידן) ופירות (חשוב להקפיד לצרוך רק פירות טריים שנשטפו היטב, כפי שיוסבר בהמשך).
מה צריך להוריד מהתפריט?
השמירה על התפתחותו התקינה של העובר ועל בריאותו מחייבת אותנו להוריד מהתפריט מגוון רחב של מצרכים ומאכלים מסוכנים, בהם דגים נאים, בשר נא, אלכוהול, סלטים תעשייתיים קנויים, נבטים לא מבושלים, מיצים לא מפוסטרים, מוצרי חלב לא מפוסטרים.
סושי חייב לרדת מהתפריט באופן גורף: הדגים הנאים שנמצאים בו עלולים להכיל טפילים או זיהומים שהמערכת החיסונית של האישה ההרה יכולה להתמודד איתם בקלות – אך התינוק שבבטן פגיע אליהם במיוחד. גם סושי צמחוני מסוכן, כיוון שהוא כמעט תמיד הוכן בסביבה שבה נמצאים דגים נאים. מאותה הסיבה גם קרפצ'יו ומוצרי בשר נא צריכים לרדת מהתפריט.
באופן כללי, כדאי לצמצם צריכה של דגים – כיוון שדגים רבים כוללים כמויות עתירות של כספית שעלולה לסכן את התפתחותו הטבעית של העובר. דג מקרל ודג חרב נחשבים מסוכנים במיוחד – ולכן יש להימנע מהם בהקפדה יתרה.
דוכני שייקים ברחוב גם הם מסוכנים לעובר – בשל העובדה שהמיצים שהם מגישים אינם מפוסטרים ועלולים להכיל זיהומים. לגבי אלכוהול – האיסור הוא גורף. גם כוס אחת של יין עלולה לפגוע בהתפתחות התינוק ולהוביל לבעיות נשימה, נזק מוחי ואף לפגיעה קטלנית בעובר. במהלך ההיריון יש להימנע לחלוטין מצריכת משקאות אלכוהוליים. סיגריה אומנם אינה נחשבת מוצר מזון – אך באותה הזדמנות נזכיר גם שאסור באופן גורף לעשן בתקופת ההיריון.
גם את צריכת הקפה עלינו להפחית. הקפאין שאנו צורכים מגיע גם אל העובר, ובכמויות גדולות עלול לגרום להפלה או לבעיות התפתחות. כלל האצבע אומר שעלינו להגביל את עצמנו לכוס קפה אחת בלבד ביום. גם קולה, תה או משקאות אנרגיה כוללים קפאין – ולכן גם בצריכתם יש להמעיט.
עלייה במשקל
במהלך ההיריון, האישה ההרה תעלה במשקלה. מעבר למשקל התינוק שגדל בבטנה, מערכות הגוף גדלות כדי לתמוך בעובר – והגוף צובר עתודות אנרגיה לקראת תקופת ההנקה וגידול התינוק. העלייה במשקל יכולה להסתכם ב-7 קילוגרמים ויכולה להגיע ליותר מ-20 קילוגרם. זה בסדר גמור וזה טבעי לחלוטין! אסור לנו להיאבק בתהליכים הטבעיים שעובר גופנו ולנסות לרדת במשקל. הורדה במשקל במהלך ההיריון יכולה לגרום גם היא לבעיות התפתחותיות בקרב התינוק. שום שיקול אסתטי או חברתי לא שווה פגיעה בילדכם העתידי!
לסיכום, תפריט התזונה במהלך ההיריון עובר שינויים רבים. הם עלולים להיראות במבט ראשון מורכבים או מלחיצים – אבל מדובר ברשימה פשוטה יחסית של הוראות קלות לביצוע. הסושי, האלכוהול והבשר הנא – יכולים לחכות עד אחרי הלידה.